Mina favoriter bland poddsändningarna om TV

Innan denna vecka var det alldeles för länge sedan jag tog mig tid att skriva på bloggen. Ett examensarbete som blev helt klart först förra veckan har tagit den mesta av min tid och prioriterats framför bloggen. Jag ska erkänna att jag har saknat att blogga och hoppas att jag nu kan vara tillbaka med full kraft. Jag vet knappt var jag ska börja då det bubblar av åsikter och nyheter som jag vill få ut men det får bli lite i taget. Jag börjar därför lite lätt och passar på och rekommenderar några av mina favoriter bland alla de poddsändningar som finns på marknaden och som handlar om TV.

Då jag har ett extrajobb där jag arbetar på natten och som inte kräver mycket tankeverksamhet får jag tid att lyssna på en hel del poddsändningar och ljudböcker. Självklart är många av dessa relaterade till tv och jag hoppas att ni hittar någon favorit bland de jag rekommenderar nedan.

TV Heads svt.se - TV HeadsEn svensk podcast med Göran Danasten och Bengt Strömbro, båda programchefer på SVT. TV Heads är vad jag vet den enda podcasten om tv på svenska och en guldgruva för de som är intresserade av den svenska tv-marknaden. Tillsammans med inflytelserika gäster diskuteras nya tv-serier och lyssnarna får en god inblick i hur det går till bakom kulisserna när de svenska tv-kanalerna köper in sina utländska program. Speciellt uppskattat från min sida var den intervju som i det senaste avsnittet hölls med Steve Stark, en av de exekutiva producenterna för The Event och ett erkänt namn i Hollywood. Passa även på att läsa den intervju MicTV gjorde med Göran Danasten inför lanseringen av projektet.  

The Lost Podcast with Jay and Jack The Lost Podcast with Jay and Jack (Super Deluxe: AAC) – En podcast om Lost kan kännas inaktuell eftersom det sista avsnittet av serien redan sänts men faktum är att denna podcast börjat om från början och diskuterar alla avsnitt utifrån dess betydelse för hela serien. Jag har länge följt denna podcast och uppskattar de intressanta diskussionerna och den hjärtlighet som finns hos programledarna Jay and Jack. Jag följer slaviskt deras tempo och tittar på två gamla Lost avsnitt varje vecka. Ett utmärkt sätt att plöja igenom Blu-ray versionen av Lost som jag nyligen köpt.

Jay and Jack TV (Länk) – Ovannämnda podcast leder mig in på denna. Efter att länge ha följt Jay and Jacks poddsändning om Lost blev det naturligt att även börja lyssna på deras nya podcast som behandlar tv i allmänhet. De diskuterar varje vecka det som visats på tv i USA och vad de tycker om det. Denna podcast är dock inte gratis. Den kostar $ 29,99 (cirka 200 kronor) per år. Kan tyckas mycket men i det priset ingår ytterligare några poddsändningar och jag tycker helt klart att det är värt att betala någon krona per avsnitt.

TVx3 TV times Three Podcast » Podcast FeedTV times Three Podcast | Your Weekly Trek Through the World of TV » – Ytterligare en podcast som behandlar det som visats på tv den senaste veckan i USA. Podcasten görs av tre populära tv-bloggare och fokuserar mycket på diskussioner om specifika avsnitt. Många gånger mycket intressant men ibland blir det lite för mycket fokus på serier från USA Network vilka jag inte tittar på.

The Tribe The Tribe: A Survivor Podcast – En podcast om Suvivor, en serie som lämpar sig mycket bra för diskussion varje vecka. Det finns ett stort antal poddsändningar om denna serie men denna är enligt mig den bästa. Har även en egen fantasy league för de som gillar att tippa vem som kommer att åka ut varje vecka.

ChuckCast ChuckCast – Kanske inte den bäst producerade poddsändningen men den om Chuck som jag gillar bäst. Det är Jay från de båda poddsändningarna ovan och hans blivande fru Colleen. Ganska avslappnad och inte så pretentiös. 

Detta är de sex poddsändningar som jag gillar bäst men jag veta att utbudet är mycket stort. Lämna gärna förslag på poddsändningar ni gillar i kommentarerna till inlägget. Jag skulle uppskatta att få nya favoriter.

7 reaktion på “Mina favoriter bland poddsändningarna om TV

 1. Här känner jag att jag ligger i lä. Det enda jag lyssnar på är TV-Heads. Skall kolla upp de andra också. Tack för tipset!

 2. Tjenare. Själv är jag rätt besviken på TV heads (som nu verkar ligga på is). Det blev lite för mkt av den där inköpskillens historier om hur man köper in serier och lite för lite prat om själva serierna. Sedan används poden som ett desperat försök att göra reklam för undermåliga konspirationspekoralet ”the Event” gång efter annan.

  Stort tack för de övriga tipsen! Jag kontrar med två poddar jag själv lyssnar på. NPR’s Pop Culture Happy Hour pratar en hel del TV men även musik, film, böcker och serier (sådana man läser, ni vet de där med pratbubblor).
  Web: http://www.npr.org/sections/pop-culture/
  RSS: http://www.npr.org/rss/podcast.php?id=1048
  (båda ovanstående länkar leder till samtliga program som sorterar under NPR’s popkulturavdelning)

  Sedan har vi the Extra Hot Great Podcast. Lite samma upplägg som NPR’s PCHH men mer frispråkig och större fokus på TV. Alltid underhållande, även när de snöar in på för mig ointressanta reality serier.
  Web: http://extrahotgreat.com/
  RSS: http://extrahotgreat.com/feed/

 3. Jo just det, en sak till… jag har aldrig och kommer aldrig att befatta mig med elektronik som börjar med ett litet ”i”. Så finns andra sätt att få tag på poddarna du tipsar om utan att behöva använda sig av det förhatliga iTunes?

 4. Jag gillar inriktningen på TV Heads men kanske för att jag är intresserad av just inköpsprocesserna. Självklart måste dock SVT själva promota sina egna program.

  Tack för tipsen! Ska jag kolla in de två omedelbart.

  Angående alternativ till iTunes finns det många. Kolla listan på http://www.buzzmaven.com/podcast-software-list.html för några av dem. Anledningen till att i det här fallet gilla iTunes är att de flesta poddsändningar finns samlade där. I de andra programmen måste man hitta den enskilda rss feeden för varje program. Googla på programmen ovan för att hitta dem. Hör av dig om det är någon av dem du inte hittar.

 5. Ja, det var lite kanske för hastigt gnölande från mig där. Google is your friend och med lite enkla sökningar hittades det jag letade efter.

  Vad gäller TV heads så har den definitivt sina poänger. Men när jag hörde att svt skulle göra en tv-pod blev jag kanske lite för peppad och den levde inte upp till mina förväntningar. Och Bengt Strömbro är en underskattad radioröst som gärna skulle å ta lite mer plats i programmet. Självklart är hela spelet bakom inköpen intressanta. Men det blir lite för mkt av det ibland. Och visst måste de göra reklam för sina program, men jag skulle bli mer intresserad om de pratade lite mer om serien på en ren dramaturgisk nivå och inte enbart på en produktionsnivå (det där lät flummigt, men jag hoppas du förstår hur jag menar).

  Ett tips till förresten som jag inte vet hur jag lyckades glömma. Den utmärkta svenska populärkulturpodden (dagens längsta ord?) Obiter Dictum. Handlar en hel del, men absolut inte inte uteslutande, om TV.
  Web: http://www.odpod.se/
  RSS: http://www.odpod.se/index.php/feed/

Kommentarer inaktiverade.