Sett på TV: Vecka 37 2008

Sett på TV i Sverige Vem kan slå Filip och Fredrik? – Avsnitt 101-103
När och var?: Tisdag-Torsdag den 9-11 september 2008 på Kanal 5.
Handling: Filip och Fredrik tävlar mot en utmanare i femton vitt skiljda grenar. De två mest spektakulära var backhoppning och manövrering av en traktor. Tävlingen blev jämn med Filip och Fredrik som vinnare.
Kommentar: Programidén är bra och många av tävlingarna är intressanta att titta på. Ingvar Oldsberg känns gedigen som programledare och Niklas Holmberg är som vanligt duktig på att kommentera. Trots detta känns det som ett stort åtagande att titta på detta program tre dagar i veckan och ibland i hela en och en halv timme. Jag tror att programmet hade gjort sig mer rättvisa som en fredagsunderhållning på två timmar. Då hade också mycket av dödtiden med långa samtal kunnat tas bort. Dessa samtal drar ner tempot i programmet och gör det hela ganska tråkigt att titta på.
Betyg: D

Generation Kill
– 102 – The Cradle of Civilization
När och var?: Onsdag den 10 september 2008 på Canal+ First.
Handling: Efter att ha varit i frontlinjen av anfallet på Irak hamnar marinkårssoldaterna i trafikstockningar och får senare vara med vid anfallet mot staden Nasiriyah och Al Gharraf där de även hamnar i ett bakhåll som de alla kommer ut ur levande med hjärtat i halsgropen. 
Kommentar: Serien hämtar sig storartat från det urtrista första avsnittet. Generation Kill visar oss alla aspekter av irakkriget. Soldaternas liv och mod, den bristfälliga planeringen, amerikanernas arrogans mot irakierna och officerare som lever på myten om sig själva och därigenom sätter sina soldater i farliga situationer. Helt enkelt en bild av det moderna kriget som jag inte har sett förut.   
Betyg: B

Från USA såg jag förra veckan de senaste avsnitten av Kitchen Nightmares, Mythbusters och 90210. Jag har också sett piloten av Fringe men den kommer att senare få ett eget inlägg.

Varning för SPOILERS nedan! Läs inte om du inte vill veta vad som händer i dessa avsnitt som ännu inte har visats i Sverige.

Sett på TV i USA
Kitchen Nightmares – 201 – Handlebar
När och var?: Torsdag den 11 september 2008 på FOX.
Handling: Gordon Ramsay besöker restaurangen Handlebar där ägaren är den envisaste person Gordon någonsin mött och där kocken inte ens vill vara en kock. Ägaren slår helt ifrån sig ansvaret för restaurangens situation och lämnar allting i vredesmod. Gordon bestämmer sig för att arbeta tillsammans med ägarens fru och gör om Handlebar till en gastropub.
Kommentar: Som vanligt är den amerikanska programmet inte ens i närheten av det engelska originalet men de har närmat sig till viss del. Gordon framställs som lite mer sympatisk än i förra säsongen. Trots detta är programmet full av tillbakablickar, där det berättas vad som hänt tidigare i programmet, vilket gör det hela svårt att titta på. För mycket tid spenderas också på dramat mellan Gordon och ägarna istället för att vi ska få se vad han faktiskt gör för att förändra restaurangen.
Betyg: D

90210 – 103 – Lucky Strike
När och var?: Tisdag den 9 september 2008 på The CW.
Handling: Familjen Dixon går på en bowlingkväll för hela familjen trots livliga protester från barnen. Annie sätter sig själv i en kärlekstriangel och Silver blir tvungen att konfrontera sin alkoholiserade mamma när Kelly (Jennie Garth) tar tag i sin systers situation.
Kommentar: Förra veckan sa jag att det fanns ett frö till en bra serier i 90210 men detta vill jag ta tillbaka med råge. Det gjorde fysiskt ont att titta på detta avsnitt. Dialogen är urusel och handlingen innehåller fler klichéer än en sportintervju. Även om denna serie bygger på ett original från 90-talet hade det inte varit för mycket begärt att skaparna till serien hade anpassat kvaliten till den standard som gäller idag. Jag har nu helt givit upp på denna serie.  
Betyg: F

Mythbusters – 612 – Phone Book Friction
När och var?: Onsdag den 10 september 2008 på Discovery.
Handling: Går det att dra isär två telefonkataloger som sitter ihop endast genom att sidorna överlappar varandra? De testar också myter från en scen ur filmen Deep Blue Sea.
Kommentar: Även om myterna var ganska intressanta hade en sammanfattning på två minuter räckt för mig. Det är tydligt att de börjar få slut på myter att testa. 
Betyg: E

2 reaktion på “Sett på TV: Vecka 37 2008

  1. Generation kill har jag snart sett klart det 7:e avsnittet av.
    Håller med dig till mångt och mycket.
    HBO verkligen blandar och ger när det gäller kvaliten på avsnitten.
    Men i det stora hela 7 riktigt bra avsnitt.

    Skönt att svenska skådisar får en så pass central och bärande roll i denna produktion.

Kommentarer inaktiverade.