Schlager här, Schlager där, Schlager everywhere

Det gäller att redan i början avslöja att jag älskar schlager eller Eurovision Song Contest (ESC) som det egentligen heter. Jag har sett varenda ESC sedan jag var 3 år gammal.

Det är också svårt att skriva om ESC utan att använda sig av en himla massa statistik. Jag ska därför inte ens försöka undvika detta.

image
Lys Assia som med låten Refrain vann den allra första ECS år 1956.

Men först lite snabb historia. ESC har pågått i över 50 år och kan delas i tre epoker: Det ursprungliga tävlingen där endast fåtal länder deltog. Poängsystemet var enkel men bidrog samtidigt till att flera länder kunde vinna finalen. Detta har också hänt ett antal gånger. Vilket land skulle arrangera finalen beslutades då av styrelsen för Eurovision. Den andra epoken började i mitten av 70-talet då poängsystemet gjordes helt om och används än idag. Det tredje stora epoken kom i mitten av 90-talet då flera länder i Östeuropa började delta i tävlingen. Sedan dess har inte mindre än 51 länder deltagit minst en gång i ESC.

Den svenska Melodifestivalen med sina deltävlingar har inspirerat Eurovision och i år har majoriteten av deltagarländer delat upp sina nationella tävlingar i mindre delfinaler. Sedan 2004 har även ESC delats upp i kvalomgångar. Detta är förstås också en praktisk lösning då en enda final med över 40 låtar skulle ta inte mindre än 6 timmar.

Sverige var också först med telefonröstning. På det sättet har även allmänheten fått möjlighet att påverka resultatet. Numera är telefonröstning en standard under ESC och endast enstaka länder inte tillåter telefonröstning. Detta bror helt enkelt på ländernas dåliga telefonsystem.

Men nu är det igen dags för hela Europa att dansa, skratta och förundras över ländernas olika musiksmaker. Med över 800 miljoner tittare brukar ESC vara den tredje mest sedda tv-händelsen. Överskuggad endast av OS-invigningen och finalen i fotboll. På tisdag den 19 april kommer också SVT med sitt första avsnitt av ”Inför Eurovision Song Contest” där alla av årets bidrag ska ses, granskas ock kommenteras.

image
Årets ESC hålls i Esprit Arena, Düsseldorf med plats för upp till 54 000 åskådare.

Årets ESC i Düsseldorf kommer innebära saker vi inte sett tidigare. Bland annat den största scenen i Eurovisionens historia. Inte mindre än två förre detta vinnare ska delta i tävlingen. Dana International ska åter representera Israel sedan hennes vinst 1998 och förra årets vinnare, Lena Meyer-Landrut ska åter sjunga för Tyskland. I detta fall så är det första gången sedan 1958 som en vinnare sjunger igen året efter. Att gamla vinnare återvänder till ESC är dock inte ovanligt. Sverige har ju skickat Carola och Charlotte Pirelli/Nilsson till ESC flera gånger. Statistiken håller dock knappas för Danas eller Lenas tur. Endast en person har vunnit ESC två gånger: Johnny Logan. Även för honom tog det 7 år mellan vinsterna. Så lycka till, Lena!

En annan stor nyhet i år är att Italien är tillbaka. Landet har vägrat att delta i ESC sedan 1997 då italienarna tyckte att allt för många länder från Östeuropa var med i ESC. Italien fortsatte dock med sin nationella tävling i San Remo som ingenting har hänt och landets största tv-kanal sände ESC varje år sedan dess. Den interna önskemålet från italienska artister och ESC:s ökade popularitet bland den italienska befolkningen bidrog till att landet är åter med i tävlingen. Italien tillhör också ”The Big Five”. Alltså de fem största länderna i Eurovision som bidrar med mest pengar till organisationen. De andra är Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Spanien. De är också direktkvalificerade till finalen i ESC oavsett placeringen året innan.

Det största frågan är vem vinner årets ESC. Som vanligt är det svårt att förutse vinnaren. Alla har sina åsikter. Från proffsen i branschen till skribenter på tv-bloggar. :) Den mest pålitliga källan just nu är vadslagningsbyråer runt om i Europa. Enligt dessa är Irland, Ryssland och Storbritannien de största favoriterna. (För första gången på länge är varken Malta eller Island med bland top 10.)

Det land som nästan alla tror vinner årets tävling är faktiskt Frankrikes bidrag. Skulle det vara korrekt så kommer Eurovision Song Contest 2011 bli ännu mer historiskt än den just nu är. Frankrike har nämligen inte vunnit finalen i ESC sedan 1977! Amaury Vassili sjunger en pampig operainspirerad låt med en hel orkester i bakgrunden.

Som vanligt är den som väntar till den 14 maj får se.

Till slut en annorlunda fakta om årets tävling. Bulgariens bidrag är faktiskt inte den som vann den nationella tävlingen. Trots massiv kritik har producenterna beslutat att skicka en remixad version av vinnarlåten ”Na inat” till Düsseldorf.

Nedan har du Sveriges bidrag med Eric Saade och här hittar du även en lista på Spotify med tidigare ESC vinnare.