Svenska Gleeks har fått Glee till svenska biografer

Den amerikanska musikalserien Glee har sedan den debuterade i tv-rutan för två år sedan varit på ständig tillväxt. Namnet syftar på en Glee club är skolans klubb för alla som gillar att sjunga. Brian Murphy som står bakom serien hos FOX styr sina avsnittsförfattare med järnhand. Två säsonger är avklarade och säsong tre började sändas i USA denna vecka. I Sverige sänds Glee på TV 11.

glee_live_day_2-show_0833_r
Foto: FOX

I varje avsnitt görs det covers på låtar, det kan vara alster från så skilda artister som Fleetwood Mac och Kate Perry. Låtar produceras utav Adam Anders och hans bror Alex Anders, två svenska killar som numer har sitt säte i Kalifornien. Trots att serien enbart har rullat under två säsonger har gästskådespelarna haft stora namn. Kristin Chenoweth, Josh Groban, Britney Spears, Idina Mendzel, John Stamos och Gwyneth Paltrow är bara några som har gjort inhopp. I sommar tog Glee ett större steg och åkte ut på turné. Yes, de tog sin serie ut på vägarna runt om i USA och Kanada. Men även Europa fick sitt lystmäte när de gjorde stopp i London och Dublin. Sju hela konserter gavs i Londons O2-arena och Glee Live slog arenans publikrekord. Arenaägarna blev så glada att de inte var sena med att ge dem ett pris och bjuda tillbaka dem.

Ett smart drag var att filma hela konserten i 3D, för att sedan under en begränsad tid visa den på biografer. Efterfrågan har varit stor och i USA gick Glee Live 3D under två veckor i augusti. Därefter har det endast varit ett fåtal länder som har bestämt sig att visa Glee. De svenska Glee-fansen var från början besvikna över att den inte gick upp på svensk bio, men svenska FOX har ändrat sig till allas glädje och imorgon kommer Glee Live 3D att gå upp i tre städer. Filmen går endast en gång och är otextad. Konceptet att enbart visa en film en gång eller under en kort begränsad tid känns exklusivt och jag vill se mer av detta.

Linnea Wiklund presschef på svenska Fox svarade på mina nyfikna frågor.

Vad gjorde att ni ändrade er och tog in filmen?

Vi ville väldigt gärna göra någonting kring Glee och att så många fans hörde av sig till SF och ville se filmen på bio blev som en extra sporre att se till att det verkligen blev av.

Kommer ni att göra liknande visningar i framtiden?

Det tror jag säkert men det är helt beroende på att vi har en film som passar att göra den här sortens visningar med.

När kommer Glee DVD:n att släppas i Sverige?

Vi har inget spikat datum för DVD/Blu-ray-releasen ännu.

Yours truly är lycklig och har en biljett till visningen på söndag i Stockholm på Park. I Stockholm är filmen redan fullbokad men om du vill se den finns det fortfarande biljetter kvar i Göteborg och i Malmö.

En reaktion på “Svenska Gleeks har fått Glee till svenska biografer

  1. Roligt för alla Glee-fans och jättebra att ni ställer frågor till beslutsfattarna, MicTV! Mera sådant! En sak jag däremot inte förstår är varför svenska FOX låter Glee 3D gå upp i Svealands största stad och Götalands två största städer, men vägrar att låta Norrlands största stad få ta del av Glee 3D – pinsamt!

Kommentarer inaktiverade.