Frozen Planet – ny mästerlig dokumentär från BBC

Frozen Planet är den senaste magnifika naturserien från BBC och ikväll (1/1 2012) kl. 19.00 har den svensk premiär på SVT1.

image

Jag har aldrig varit någon större supporter av naturprogram på TV och har fortfarande mardrömmar från när pappa tvingade mig att som liten titta på urtrista avsnitt av Mitt i Naturen där någon fotograf låg veckor i ett gömsle för att få en bra bilder på en tjäder. När jag såg BBC-serien The Blue Planet (2001) för första gången blev jag dock helt golvad. Jag kommer främst ihåg avsnittet om djuphavet där BBC satsat otroliga resurser på att vissa mig som tittare en värld jag inte ens visste existerade. Förutom fantastiska bilder blev resultatet även att helt nya arter upptäcktes av forskarvärlden. The Blue Planet var den kanske bästa naturserien någonsin och den följdes upp av minst lika imponerade serier som Planet Earth och Life.

Ikväll är det svensk premiär för Frozen Planet, det senaste mästerverket från BBC och Discovery Channel. Serien har samma upphovsmän som The Blue Planet och Planet Earth men den här gången är temat naturen kring våra poler och de svåra livsförhållandena som djurlivet där har. Det första avsnittet börjar med att solen går upp över Nordpolen efter sex månader av totalt mörker. Resan går sedan söderut där vi får möta isbjörnar och gråvalar innan vi får följa med till pingvinernas Antarktis. I avsnitt två till fem fokuserar serien på de fyra årstiderna och hur de påverkar de olika livsformerna som lever i jordens kargaste klimat. Avsnitt sex fokuserar på hur människor i polarområdet lever och det avslutande sjunde avsnittet  diskuterar hur den möjligt stundande klimatförändringarna kommer att påverka polerna och sedan resten av planeten.

Just det sjunde avsnittet har det funnits en viss kontrovers kring. TV-kanaler som köpt in serien har kunnat välja om de vill ta med avsnittet eller inte beroende på hur klimatförändringskritisk opinionen i landet varit. Discovery Channel, som sänder serien i USA, har ändrats sig kring frågan flera gånger men det verkar nu som om de kommer att sända det. En annan omdiskuterad fråga gäller en scen där isbjörnsungar föds. BBC har anklagats för att vilseleda sina tittare då just den scenen är inspelad på en djurpark i Holland och inte på plats i Arktis. Att scener i naturfilmer är inspelade i djurparker är mycket vanligt och BBC har aldrig hymlat med att just denna scen är det. Det hade enligt producenterna varit så gott som omöjlig att spela in scenen i verkligen och med tanke på att nästan allt annat material är inspelad på plats har jag mycket svårt att bli det minsta upprörd över detta.

Missa inte Frozen Planet med start på SVT1 söndagen den 1 januari kl. 19.00. Nedan följer en kort trailer. Titta och njut!

Har du ännu inte sett någon av de tidigare serierna finns de som köpfilm. Nedan hittar ni direktlänkar till CDON:

Life (2009) DVD Blu-ray
Planet Earth (2006) DVD Blu-ray
The Blue Planet DVD  

Dessutom går det att köpa Planet Earth och Life i en gemensam box antingen på DVD eller på Blu-ray.