Revenge – Ett hämddrama i överklassmiljö

Torsdagarna kommer under vintern vara fyllda med två nya toppdramer. Först ut är Once Upon a Time kl. 20.00 på Kanal 5, vilken jag skrev om tidigare idag. Den följs av hämddramat Revenge kl. 21.00 på TV3.

imageFoto: Disney

Ingen kan ha missat den massiva reklamkampanjen som TV3 haft de senaste veckorna för den nya serien Revenge. Frågan är då om det är värt att investera tiden och titta på denna dramasåpa? TV3 beskriver Revenge på följande sätt (texten är något redigerad):

Emily Thorne (Emily VanCamp) vet vad hon vill. Att glömma och förlåta är inte hennes melodi. När hon anländer till The Hamptons, semesterort för USA:s rika och berömda, är Louis Vuitton-handväskan fylld till brädden av kyligt planerad vedergällning. Nu ska de som förstört hennes fars liv och gjort hennes barndom till ett helvete få betala. Likt den grekiska hämndgudinnan Nemesis väger och mäter Emily Thorne sina fienders gärningar för att sedan låta repressalierna fräta sönder deras liv.

De drabbade vet inte att Emily Thorne är kvinnan bakom allt. De vet inte att hon egentligen heter Amanda Clarke. Och de vet inte att det var hennes far de snärjde och satte i fängelse för terrorism. För dem är hon bara den förmögna, svala och vackra unga kvinnan som just flyttat in i området. Inte ens Thornes ärkefiende, Victoria Grayson (Madeleine Stowe) – allmänt kallad The Queen of The Hamptons – anar något.

Revenge bygger löst på en av världens mest lästa äventyrsromaner, Greven av Monte Cristo (Alexander Dumas d.ä.). Serien är skapad av Mike Kelley som tidigare jobbat med The O.C. och One Tree Hill.

Revenge är en såpa men en sofistikerad och spännande sådan. Den är välskriven och har en välutvecklad mytologi. Känslan jag får när jag tittar är att författarna vet vad de vill berätta för mig och hur de ska göra det, vilket leder till att även vägen till målet håller mig på helspänn. Redan under de tio första minuterna presenteras ett stort mysterium som jag fängslas av och vill veta upplösningen på. De kommande femton avsnitten berättar sedan den invecklade historien bakom händelsen med start då Emily Thorne anländer till Hamptons.

För att hålla reda på all intriger har författarna ett arbetsrum med tre stora whiteboardtavlor. En som visar den aktuella historien som de för tillfället arbetar med. En som visar framtida historier som är under utveckling och en som håller ordning på allt det som redan hänt. "Vi har en välutvecklad mytologi – och den kommer att bli större. Vi kommer att försöka hålla reda på allting så tittarna inte blir frustrerade" säger Mike Kelley i en intervju med Entertainment Weekly. Noggrannhet när det gäller att skapa historien ger även karaktärerna ett visst djup. Författarna vet vad Emily Thorne och de andra gått igenom tidigare i livet och kan anspela på det för att skapa känslor och ge tittarna förståelse för hur de handlar. Det är också skrämmande att jag som tittare har en sådan förståelse för miss Thorne att jag kan sympatisera med det hon gör, vilket ytterst sällan handlar om att hjälpa gamla över gatan.

Om historien lyfter serien finns det element som drar ner helhetsintrycket. Dialogen känns alltför ofta stolpig och leder tanken till seriens avlägsna släktingar i såpoperaträsket. Problemet ligger i att nästan allting som sägs verkar vara av yttersta vikt och levereras med ett allvar i rösten hos skådespelarna som är värdigt Döden i Det sjunde inseglet. Det finns ingen plats för små roliga replikskiften eller någon som helst spontanitet vilket jag saknar mycket. Det är inte omöjligt att skapa inslag som lättar upp stämningen lite även om temat är gravallvarligt. Titta bara på hur Aaron Sorkin lyckades med detta i Vita Huset. Den kyla som skapas med hjälp av detta allvar gör även att många av de karaktärerna vars bakgrund vi inte känner så bra enbart känns som stela robotar rent känslomässigt.

Trots sina tillkortakommanden tycker jag att ni ska slå på TV3 kl. 21 ikväll för att avnjuta det första avsnittet av Revenge. Redan nu kan ni dock se en förhandstitt på TV3:s hemsida.

Betyg för Revenge (Avsnitt 101-110): C

PS. TV3 har även premiär för två nya komedier ikväll. Först ut kl. 22.00 är Up All Night där Christina Applegate och Will Arnett spelar nyblivna och utbrända föräldrar. Kl. 22.30 har Whitney, en kärlekskomedi med Whitney Cummings, premiär. Up All Night har fått ok recensioner i USA medan alla fortfarande frågar sig varför Whitney ännu inte har lagts ner. Svaret på den sist nämnda frågan är antagligen att NBC redan har lagt ner ett stort antal serier som gått ännu sämre än Whitney. DS.