MTG lägger ner TV1000 och skapar Viasat Film

Vi börjar vecka 2 med en av förra veckans största nyheter. Viasat har bestämt sig för att lägga ner TV1000 från och med den 1 mars. Varumärket kommer att ersätts med nya Viasat Film.

Viasat Film

TV1000, MTG:s premiumkanal för filmer sedan 1989, kommer att gå i graven den 1 mars 2012. I dess ställe kommer det nya konceptet Viasat Film att lanseras via Viasats satellit-TV och de IPTV- och kabelnät som Viasat idag har avtal med. "TV1000 har varit ett fantastiskt varumärke för oss under många år, men det är nu dags att gå vidare" säger Jonas Karlén, tf VD för Viasat Sverige i en presskommentar. Det nya paketet kommer att innehålla kanalerna Viasat Film, Viasat Film Action, Viasat Film Drama, Viasat Film Norden, Viasat Film Familj samt Viasat Film Classic. De fem förstnämnda kanalerna kommer även att finnas tillgängliga i HD-versioner. Någon prishöjning är ännu inte planerad för det nya paketet.

Förutom ett större HD-utbud kommer Viasat Film att bjuda på ett större och bättre utbud av filmer. "Vi har tecknat en rad nya filmavtal" säger Jonas Karlén, till DN. Bland de premiär som inom kort kommer till kanalen återfinns The Social Network och Pirates of the Carribean: I främmande farvatten. Ytterligare en nyhet är att porren helt lyfts ut ur Viasat Film och kommer endast att finnas tillgänglig i de renodlade porrkanalerna TV X, Playboy TV och Spice. En välkommen förändring som jag gärna skulle se att Canal+ tog efter.

Att MTG gör denna förändring är inte helt överraskande. TV1000 har länge dragits med problem. Kanalen har haft ett minst sagt magert filmutbud om man jämför med konkurrenten Canal+. Det är lättare för MTG att lansera ett helt nytt koncept än att försöka rebranda en redan döende kanal. Nu är frågan om detta räcker för att vinna marknadsandelar mot Canal+. Ett starkt HD-utbud är en bra start men det skulle förvåna mig om Canal+ inte lanserar fler egna HD-kanaler som ett svar på detta. Det ska också bli intressant om filmutbudet på Viasat Film verkligen blir bättre i jämförelse med Canal+, vilket nästan är ett krav för att de nya kanalerna ska lyckas.

Inför denna artikel passade jag även på att fråga Viasat Film och Canal+ om vilka filmavtal de sitter på idag och svaret blev följande:

Mona Holmquist, pr-ansvarig på Canal+: CANAL+ visar idag filmer från Warner, Fox, Dreamworks/Paramount, Disney, Sony, Universal, Non-Stop, Nordisk Film, Scanbox, MGM och ett flertal andra distributörer. Vi har även alla utländska filmer som distribueras av Svensk Filmindustri, samt visar ett stort urval klassiska SF-filmer på SF-kanalen.

Carin Petterson, manager för film på Viasat: Vi har nu avtal med Disney, Sony, NBC Universal, Scanbox, Nordisk Film, Non Stop, Atlantic, Sandrews, SF Film, Future Film samt Warner.

3 reaktion på “MTG lägger ner TV1000 och skapar Viasat Film

 1. Intressant att höra. Själv väntar jag dock på att ett riskkapitalbolag skall våga lansera Netflix (alternativt en liknande tjänst i Sverige) – för max 100 SEK per månad vill jag kunna strömma obegränsat med hyggligt fräscha filmer och dagsaktuella tv-serier till en mängd olika internetutrustade enheter, såsom min Xbox 360, min Samsung Smart-TV, min Boxee Box och min Android-telefon.

  Ordna allt ovanstående, kära tv-företag, så lovar jag att ni har en kund.

 2. Hej Michael,

  Allt är naturligtvis subjektivt, men TV1000s filmutbud är idag bättre än C+ enligt mig. C+ förlorade NBC Universal till Viasat inför 2011. C+ har börjat köra second run på Disney/Touchstone och Sony Columbia efter att de haft premiär på Tv1000. Warner är tvärtom. Sedan gissar jag att ytterligare en bit beror på programplanerare och inköpare. För en familj är TV1000 långt mer matchat. C+ försöker springa ikapp med C+ Family genom att köra gamla BBC CeeBees barnprogram som premium.

  Jag körde Tv1000 från 1999-2007 och från 2011-, C+ från 2003 fram till nu. C+ filmval är såpass dåligt att vi i familjen bara tittar någon enstaka gång. Har kvar C+ för Hockeyn endast faktiskt. Jag blev rejält trött på att C+ körde repriser på Beck som premiärer efter att de gått på TV4. Idag är mer än hälften av C+ ”premiärer” äldre filmer som har gått på vanliga kanaler.

  Det som rättat upp det lite är att man tagit in second run på Disney/Touchstone och Sony Columbia, men det är filmer som redan körts på Tv1000. Din artikel kunde vara relevant för några år sedan, men C+ idag efter TV4-gruppens övertag är en blek kopia av sitt gamla jag. Om Elitseriehocken flyttar efter nästa säsong så är jag också borta från C+.

  Vänner som inte är så hockeyintresserade har gjort bytet och upplever at det är ett starkare filmutbud på Tv1000. Jag tror dock som du att filmutbudet lyfts fram av namnbytet med HD-satsningen och att porren lämnar filmkanalerna.

 3. Intressant analys Kenta! Du kan ha rätt i att TV1000 är bättre för familjer. Jag tycker nog dock att Canal+ fortfarande är lite bättre även om de har börjat ta in fler äldre filmer. Det känns ändå som att de visar fler ”storfilmer” av bra kvalitet. Allsvenskan och Elitserien kedjar även fast mig vid C+. Hos Viasat är det bara den amerikanska fotbollen i HD som gör att jag fortfarande har dem.

Kommentarer inaktiverade.