Ny serie: Fringe

Den mest omtalade nya tv-serien i år är utan konkurrens J.J. Abrams nya serie Fringe som hade premiär på FOX i USA för en månad sedan. Kanal 5 har redan köpt in de svenska rättigheterna till serien och det första avsnittet kommer att visas idag (2/10) kl. 21.00.

Serien börjar med att ett flygplan landar i Boston och alla människor ombord visar sig ha dött i en mystisk sjukdom. FBI-agenten Olivia Dunham (Anna Torv) sätts att undersöka fallet tillsammans med hennes partner som själv smittas av sjukdomen. För att rädda hans liv hittar hon till slut Dr. Walter Bishop (John Noble) som är en av de forskare som var med i forskarteamet som gjorde grundforskningen för de onda forskare som verkar ha skapat sjukdomen. Hållhaken är att han sitter inspärrad på en mentalklinik. Enda möjligheten att få tag på Dr. Bishop är genom hans son Peter (Joshua Jackson) som befinner sig i Irak. Dessa tre individer är de som skapar seriens kärna då de under seriens gång undersöker fenomen av extraordinär dager. 

Jag hade mycket höga förväntningar på denna serie vilket tyvärr gjort att min besvikelse har varit minst lika stor när kvaliteten på Fringe inte är i närheten av den jag hade hoppats på. Det är möjligt att detta påverkar min recension men bygger FOX upp mina förväntningar på detta sätt får de även ta domen av detta.

När jag ser Fringe får känslan av att Abrams helt enkelt har försökt för hårt i jakten på att skapa en ny succé. Varje ord som kommer ut ur skådespelarna känns reciterade vilket ger serien en högtravande ton. Skådespelarna spelar över och jag har mycket svårt för karaktärerna Dr. Bishop och Olivias chef på FBI. Båda dessa karaktärer finns på varsin sida av spektrumet. Dr. Bishop känns mer som en hippie från 60-talet än en av världens främsta vetenskapsmän och FBI-chefen känns som en robot helt utan känslor i kroppen. Den som spelar bäst är helt klart Joshua Jackson som gör ett bra jobb i sin roll som Peter.

Anledningen till att jag använder mig av ordet extraordinär istället för övernaturlig när jag beskriver de fenomen som teamet undersöker i serien är signifikant enligt mig. Om jag gör en jämförelse med Arkiv X som helt klart är en av seriens inspirationskällor ligger skillnaden i dessa båda ord. I Arkiv X undersökte Scully och Mulder övernaturliga fenomen som de inte kunde ge någon förklaring till vilket gjorde att ens fantasi spann runt dessa fenomen. I Fringe ger de istället naturvetenskapliga förklaringar till allting som händer vilket istället ger en känsla av att ingenting som händer i serien någonsin skulle kunna hända i verkligheten. I det första avsnittet kopplar till exempel Dr. Bishop ihop Olivia med hennes partner som ligger i koma så att Olivia kan se ditt sista synintryck som partnern hade innan han tuppade av. Hur mycket serien än vill hävda att detta går genom "vetenskap" köper jag inte det.  

Förutom de större problemen som jag har med Fringe finns det en hel del detaljer som jag stör mig på. Musikvalet  känns konstlad och överdramatisk. Det är skillnad på att ha musik som betonar handlingen än som i det här fallet, helt tar över. Att ha en ko som tittar på tv som det komiska inslaget i en dramaserie är aldrig roligt. Ofoget att skriva karaktärernas lokaliseringen i stora blockbokstäver integrerat i bilden påminner mig om när jag skulle måla en regnskog på bilden i mellanstadiet. Jag hade den enligt mig briljanta idén att jag skulle skriva mitt namn som fåglar mitt på bilden. Min bildlärare gav mig svidande kritik för detta tilltag vilket jag även vill ge Fringe.  

Först i slutet av piloten lyckas Fringe skapa ett visst intresse hos mig. Den sjukdom som teamet undersöker ger oss en föraning om en större konspiration som verkar ha vida konsekvenser för hela mänskligheten. Twisten som involverar Olivias partner var också något som tog mig med positiv överraskning. Dessa två saker ger mig ett uns av intresse för att vilja veta mer om vad det hela handlar om och gör att jag ger detta avsnitt ett godkänt betyg samt att jag kommer ge Fringe ytterligare några avsnitt innan jag ger upp helt på serien.

Betyg för Fringe (Avsnitt 101 – Pilot): D


Trailer för Fringe som visas på Kanal 5 med start den 2 oktober kl. 21.00.

2 reaktion på “Ny serie: Fringe

  1. Pingback: TV Notiser 4/10 2008: | MicTV

  2. Pingback: Mia Bloggar » Ett serietips innan läggdags

Kommentarer inaktiverade.