Alcatraz – ny serie från J.J. Abrams

Vad händer om man kombinerar Prison Break och The 4400 i en och samma serie? Lägg dessutom till producenter från Lost och författare från Kyle XY. Resultatet blir den nya succéserien Alcatraz.

image

Handlingen är enkel men ack så spännande. År 1963 försvinner 302 fångar utan ett enda spår efter sig från den ökände fängelseön Alcatraz utanför San Francisco. Nästan 50 år senare dyker en fånge efter den andre upp i staden och det är upp till 4 speciella personer att fånga dem.

I huvudrollen hittar vi Rebecca Madsen som spelas av den relativt okända Sarah Jones. Hon porträtterar en polis vars uppgift är att gripa fångarna. Som det brukligt är i en tv-serie har hon en speciell historia som sakta avslöjas under handlingens gång. Till sin hjälp har hon en Alcatraz-forskare spelad av Jorge Garcia. Honom kommer vi ihåg från Lost där han spelade Hurley. Ingen detektivserie är fullständig utan FBI. Sam Neil spelar FBI-agenten Hauser som hjälper Rebecca i hennes jakt. Även han har en speciell koppling till Alcatraz. Hauser är inte ensam utan har en psykolog, Lucy Banerjee, till hjälp. Hennes roll spelas av (en av mina personliga favoritskådespelare just nu) Parminder Nagra. Vi minns alla hennes huvudroll i Skruva den som Beckham.

Alcatraz har alltid haft en mystisk skugga över sig. Inte så konstigt att ön även idag är en av San Franciscos mest populära turistattraktioner. Det är kanske inte så förvånande att självaste J.J. Abrams är exekutiv producent av Alcatraz. Hans namn är numera en synonym för mystik.

Serien har haft en stadig publik sedan premiären i USA och det finns hopp om att serien ska få ytterligare en säsong. 302 rymlingar att fånga lär ju ta sin tid.

En viktig detalj är musiken. Precis som i Lost spelade den en viktig roll i att öka spänningen. Man skulle kunna jämföra den med hur bakgrundsmusiken i filmerna om Jason Bourne fungerade i handlingen.

Serien har det mesta för att publiken även i Sverige ska tycka om den: bra skådespelare, utmärkt manus och en del av det övernaturliga. Men framför allt har den en viktig saken som jag uppskattar framför allt annat. Varje avsnitt kan ses flera gånger utan att det tröttar ut den som tittar.

I Sverige kommer Alcatraz att visas på TV4 med start senare i år.

4 reaktion på “Alcatraz – ny serie från J.J. Abrams

  1. Synd att serien tappade tittare igår då den hade svårt att stå sig i konkurrensen mot den nya säsongen av The Voice. Avsnittet sågs av 6,78 miljoner tittare.

  2. Är det inte lite väl enkelt då? Tänker att ”monster of the week”-avsnitt inte känns så kul, coh framförallt inget som håller i längden. Hoppas den övergripande arcen är så pass bra och tydlig att den inte överskuggas av varje veckas skurk sommåste fångas in.

  3. det bästa på länge i den där burken hur spännande som helst, när kommer resten….nr 14 osv…

Kommentarer inaktiverade.