Säsong 1 av Game of Thrones på SVT1

Ikväll (onsdagen den 22/2) har SVT premiär för den välgjorda fantasysagan Game of Thrones från kabelbolaget HBO.

image

Vi har tidigare skrivit om att säsong 2 av Game of Thrones har amerikansk premiär den 1 april och svensk premiär på Canal+ Series den 2 maj. Har du ännu inte sett säsong 1 eller vill väcka minnet inför säsong 2 har du chans att göra det med start på SVT1 kl. 22.00 onsdagen den 22 februari.

Som en del av satsningen tar SVT ett intressant grep på serien. Ungefär en halvtimme efter avsnittet sänts visar kanalen ett eftersnack där Johanna Koljonen, Kodjo Akolor och Roger Wilson diskuterar veckans avsnitt och får en chans att förklara de många relationer och bakgrundsinformation som ibland är lite komplicerade att hålla reda på för oss som inte läst böckerna. Programmet går under namnet TV-cirkeln: Game of Thrones och visas ikväll kl. 23.25 på SVT1.

Jag gillade själv den första säsongen skarpt. Manuset är mästerligt och inspelningen av högsta kvalitet. Det jag kan klaga på är de alldeles för många helt onödiga nakenscenerna vilka jag hade klarat mig mycket bra utan.

Om Game of Thrones från SVT.se (texten är något redigerad):

I ett land där sommaren kan vara i decennier och vintern en hel livstid drar problemen ihop sig. Serien bygger på George R.R Martins bok "A Song of Ice and Fire". Några av huvudrollerna spelas av Sean Bean, Mark Addy, Alfie Allen, Emilia Clarke, Michelle Fairley och Aidan Gillen.

Två kraftfulla familjer är engagerade i den dödliga katt- och råttaleken i det land som består av det beräknande södern, det vilda östern, det frusna norr och den urgamla Muren som ska skydda The Seven Kingdoms of Westeros. När lust, intriger, svek och övernaturliga krafter rör om i landet i kampen för Järntronen, får det oförutsedda och långtgående konsekvenser för alla.

I det första avsnittet av Game of Thrones kommer kung Robert Baratheon (Mark Addy) till lord Eddard "Ned" Stark (Sean Bean) för att be honom följa med söder ut och hjälpa honom styra landet. Ett mystiskt dödsfall i kungens nära krets har gjort honom misstänksam. Samtidigt finns det hot mot kung Roberts tron från öster, med prinsessan Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) och hennes bror Viserys Targaryen (Harry Lloyd), vars familj en gång styrde the Seven Kingdoms of Westeros. Ned Stark vill egentligen inte lämna sin fru och sina barn i norr, men han har svurit sin trohet till kung Robert och ger sig därför iväg.

Serien, som är skapad av David Benioff och D.B Weiss, är inspelad i Nordirland och på Malta. För regin svarar Brian Kirk, Tom McCarthy, Daniel Minahan, Alan Taylor och Tim Van Patten.  Som en av de exekutiva producenterna för serien vet författaren George R.R Martin att fansens förväntningar på serien var mycket höga. "Jag hoppas att de ska uppleva någonting liknande som jag upplevde när jag såg Peter Jacksons film "Sagan om ringen". Naturligtvis är det omöjligt att undvika förändringar från texten, men jag tror att fansen kommer att se att berättelsen som jag skrivit kommer att uppstå i ett annat medium och är spelade av fantastiska skådespelare" sa han inför den amerikanska premiären.

En reaktion på “Säsong 1 av Game of Thrones på SVT1

  1. älskar game of thrones men jag håller med om nakenscenerna, det verkar vara typiskt HBO´s serier (tex true blood)

Kommentarer inaktiverade.