Nibelungens ring på SVT

Under det år jag bodde i musikens huvudstad Wien, kunde jag inte undvika att ett antal gånger besöka stadens fantastiska operahus. Under dessa besök ändrade jag helt åsikt om opera, från att tidigare ha avskytt allt som hade med opera att göra till att kunna uppskatta denna klassiska konstform och bygga upp ett visst eget operaintresse. Något som jag tidigare aldrig trodde skulle hända mig.

Efter att ha sett fyratimmars operan Tannhäuser av Wagner en kväll i maj 2002 var mitt sällskap helt uttråkat medan jag å andra sidan var mäkta imponerad över Wagners storhet och bestämde mig för att jag någon gång i livet skulle se hela hans verk Nibelungens ring. Tillfälle till detta gavs aldrig under min tid i Wien vilket gjort att jag har fått skjuta upp detta beslut tills nu när SVT under hösten kommer att visa hela Nibelungens ring på SVT2 med premiär lördagen den 18 oktober kl. 19.30.

För er som ännu inte har uppdaterat er kunskap om Richard Wagner så är Nibelungens ring ett verk bestående av fyra operor som tog honom tjugosex år (1848-1874) att färdigställa. Verket handlar om en magisk ring som skapas av guld från floden Rehn. Denna ring ger dess innehavare makten att styra världen och gudarnas kämpar om vem som ska ha denna ring. Inspiration till operan hämtade Wagner från den nordeuropeiska folktron och den tillkom under en tid då det tyska folket sökte en gemensam identitet som de trodde sig kunna finna i historien.

SVT kommer att visa den version av Nibelungens ring som just nu sätts upp på Kungliga operan i Stockholm och som det har varit väldigt svårt att få biljetter till. Det går inte att jämföra operan i Stockholm med den i Wien vilket jag flera gånger bittert erfarit men jag får i det här fallet ta det som erbjuds. Varje opera är runt 4 timmar lång vilket till och med för långt för mig vilket gör att jag antagligen kommer att spela in dem för att titta på i kortare avsnitt när jag själv vill. Jag skulle kanske inte i första hand rekommendera Nibelungens ring till någon som inte brukar titta eller lyssna på opera men jag vill ändå inte avskräcka någon att ta chansen att bekanta sig med det musikaliska mästerverk som dessa operor är.

För er som ännu inte är helt övertygade vill jag här bjuda på ett kort smakprov från två av mina favoritstycken ur Nibelungens ring. Båda kommer ifrån Valkyrian och den första delen av klippet känner nog de allra flesta redan igen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Sändningstider på SVT2:
Rehnguldet (Das Rheingold), lördagen den 18 oktober kl. 19.30
Valkyrian (Die Walküre), lördagen den 8 november kl. 19.30
Siegfried, lördagen den 29 november kl. 19.30
Ragnarrök (Götterdämmerung), lördagen den 20 december kl. 18.50

2 reaktion på “Nibelungens ring på SVT

  1. Pingback: På TV: Vecka 45 2008 | MicTV

  2. Pingback: På TV: Vecka 50 2008 | MicTV

Kommentarer inaktiverade.