Nio serier får förlängt liv

Så här års brukar de amerikansk tv-bolagen inte vara sena med att lägga ner de serier som enligt dem inte har hittat en tillräckligt stor publik, men i år ser vi ett tydligt trendbrott. Serier som tidigare år antagligen hade lagts ner med omedelbar verkan har istället redan nu fått ett förlängt förtroende. Under den senaste veckan har den nya versionen av Knight Rider på NBC (runt 7,5 miljoner tittare), Terminator: The Sarah Connor Chronicles på FOX (strax över 5 miljoner tittare) och Private Practice på ABC (strax över 7 miljoner tittare) alla fått en beställning för en hel säsong. Anledningen till detta är antagligen författarstrejken i vintras som har lett till att tv-bolagen inte har några nya serier på gång vilket gör att de tvingas behålla de serier som de redan har i tablån, de svaga tittarsiffrorna till trots.

En serie som har lyckats riktigt bra däremot är det nya kriminaldramat The Mentalist på CBS som haft över 15 miljoner tittare i snitt. Detta gör serien till den mest sedda nya serien vilket lett till att CBS inte helt överraskande har givit serien en hel första säsong.

Ännu bättre nyheter har två succéserier från amerikansk kabel-tv fått. Emmy vinnaren Mad Men från AMC har fått en beställning på en tredje säsong och Dexter på Showtime kommer att få två säsonger till med 12 avsnitt i varje. 

För er som gillar Medium (NBC), Privileged (The CW) och Eli Stone (ABC) kan jag ge små strimmor av hopp då de alla tre har fått beställningar om ytterligare manus. Detta måste inte betyda att serierna kommer att få ytterligare avsnitt men det brukar vara ett första tecken på att så kan komma att bli fallet.