TV4 pillar för mycket i nya Robinson

Expressen skrev förra veckan om de rykten som omger TV4:s version av Expedition Robinson som ska visas på kanalen nästa år. Enligt Expressen funderar TV4 på att låta tittarna rösta ut deltagarna i tävlingens senare del, istället för en jury bestående av de utröstade deltagarna som fallet tidigare har varit. Utröstningen skulle ske genom ett direktsänd öråd som skulle följs av en telefonomröstning, lik de som Idol använder sig av. Om dessa rykten stämmer vill jag rikta stark kritik mot TV4. 

Programidéen för Robinson beskrivs för mig bäst i den slogan som den amerikanska versionen av programmet (Survivor) använder sig av och som lyder: Outwit, Outplay, Outlast (överlista, spela ut, hålla ut). Det som gör tävlingen intressant och annorlunda är kampen om att inte röstas ut vilket sker genom skapandet av allianser, förräderi och kampen om att visa sig värdig titeln. Om tittarna tar över makten försvinner mycket av detta då de tävlande, istället för att koncentrera sig på att överlista sina motståndare, måste försöka se så bra ut som möjligt för tv-tittarna. Programmet riskerar att utveckla sig till en kopia av Big Brother där deltagarna försöker övertrumfa varandra i att göra spektakulära saker för att öka sin populäritet hos tittarna. Deltagarna kommer inte heller kunna spela ut sina motståndare och föra dessa bakom ryggen då detta kommer att se dåligt ut på tv vilket tar bort ytterligare en dimension av det som för mig är Robinson. Lär istället av Survivor som har lyckats skapa drama i alla 17 säsonger utan att låta tittarna blanda sig i utröstningen. 

En annan tanke som nämns i artikeln är att programmet ska ha två programledare och några av de namn som nämns ska vara Peter Jihde, David Hellenius, Gry Forssell, Kristin Kaspersen och Ernst Kirchsteiger. Eftersom hela programmet bygger på att deltagarna lever på en öde ö och ska överleva på denna samtidigt som de interagerar med varandra ska inte den eller de som leder programmet vara dess stjärnor. Det räcker gott och väl med en programledare och jag börjar mer och mer tycka att TV4 borde försöka hitta en person som tv-publiken inte har någon tidigare relation med. Tyvärr tror jag inte att TV4 skulle våga sig på detta och i så fall är mitt enda råd att de inte bör låta Ernst Kirchsteiger resa utanför Sveriges gränser för att därigenom hålla honom så långt bort i från produktionen som möjligt. 

2 reaktion på “TV4 pillar för mycket i nya Robinson

  1. Jo jag såg det förrut. Har inte hunnit skriva om det ännu bara. Av alla dåliga förslag som fanns är nog ändå Linda Isaksson ett ok alternativ. Jag gillar bara inte snacket om att de ska minska möjligheterna att skapa pakter. Det är den mest intressanta delen av Survivor.

Kommentarer inaktiverade.