Gammal skåpmat har premiär den 9/1 2013

I dessa tider av tv-premiärer, slog det mig när jag studerade morgondagens tv-tablå, att allting inte står helt rätt till i tv-landet Sverige. Trots att tv-marknaden har utvecklats i positiv riktning på senare tid är mycket av det som sänds gammal skåpmat.

Första pris i skåpmatsligan får TV4. Det är mer regel än undantag att kanalen dammar av gamla format och gör nya versioner av dem. Robinson, Fångarna på fortet, Gladiatorerna och nu senast Farmen, är bara några exempel och jag kan bara beklaga att publiken köper detta. Imorgon är det dags igen. Kl. 20.00 visar kanalen Sveriges roligaste klipp. Även om namnet denna gång är nytt är detta bara ytterligare en version av det amerikanska programmet America’s Funniest Home Videos. Är det bara jag som kommer ihåg Låt kameran gå som visades på TV3 under större delen av 90-talet. Det var inte bra då och jag tvivlar starkt på att det kommer att bli bra nu.

[esc_name]

SVT ligger inte långt efter när det gäller gammal skåpmat. Skillnaden är att de aldrig någonsin lägger ner sina gamla format och kl. 20.00 på SVT1 sänds Antikrundan som har 24 år på nacken. Finns det fortfarande någon antikvitet som ännu inte varit med i programmet? Kanske dags att fundera på något nytt.

Något jag glatt mig över under hösten är att de svenska tv-kanalerna äntligen börjat förstå att vi svenskar inte vill vänta i månader för att se nya amerikanska tv-serier. C More och HBO har börjat visa sina serier bara en dag efter att programmet visats i USA. SVT har visat Homeland och Kanal 5 Grey’s Anatomy inom en vecka från premiären. Med tanke på detta kan jag bara se det som ett bakslag att Kanal 5 idag börjar visa Person of Interest ett och ett halvt år efter att den börjat visas på CBS. Jag är medveten om att C More har första tjing på serien men detta är löjligt.

Något som också är löjligt är flexibiliteten i de avtal som de svenska tv-bolagen tecknat med de amerikanska produktionsbolagen. Dessa kräver att även redan nedlagda tv-serier sänds. Kl. 21.00 har Last Resort svensk premiär på TV3. Serien som handlar om en kärnvapenbestyckad ubåt som får misstänkta order från sitt huvudkvarter hade en stark pilot men har därefter inte rosat marknaden och det dröjde inte länge innan serien lades ner i USA. Förskona den svenska tv-publiken från detta då ingen kommer att bli glad över en serie som helt säkert inte kommer att få något tillfredsställande slut.

Den svenska tv-publiken förtjänar bättre än detta. Hitta nya intressanta format som ännu inte är gjorda i Sverige. Se även till att vi får se de amerikanska tv-serierna inom rimlig tid efter att de visats i USA och med rimlig menar jag inom en vecka.

3 reaktion på “Gammal skåpmat har premiär den 9/1 2013

 1. Mycket bra skrivet, MicTV! Problemet här stavas dock ”C More” och ”Viasat”, vars jurister tecknar de avtal om exklusiva sändningsrättigheter i åtminstone 6 månader efter amerikansk premiär. Dessa avtal är samma avtal som hindrar Netflix och de gamla uråldriga tablå-tv-kanalerna att sända avsnitten någon eller några få dagar efter den amerikanska premiären.

  Hade det inte varit för porrfilmsföretagen ”C More” och ”Viasat” hade vi kunnat ha en helt annan marknad för amerikansk tv i Sverige, med en rad fräscha, snabba avtal som inte stinker som gårdagens tvätt. Utbudet på såväl Netflix som de så kallade playkanalerna hade sett helt annorlunda ut, och vi hade sannolikt fått distributionsavtal som medgett all möjlig form av strömning där vi kunnat se på nya avsnitt av aktuella serier oavsett om vi strömmat genom vår telefon, vår smart-TV, vår Xbox eller vår hemmabyggda XBMC-dator.

 2. Jag kan visserligen förstå att TV4 hoppar på sina gamla format (som Farmen, Robinson, Gladiatorerna etc.) men jag har svårt att se varför de väjer att göra Sveriges roligaste klipp.

  Det konceptet var förlegat redan för 10 år sedan och det blev inte bättre när youtube slog igenom stort för 5-6 år sedan.

  Roliga klipp på tv känns väldigt mycket nöjesprogram på SVT i mitten av 1990-talet.

 3. Danne: Det är enligt min mening en ganska stor förenkling att skyla allt på C More och Viasat. De har inte så många rättigheter C More har mest HBO- och andra kabelserier samt några få networkserier. Kanalen själv är dock duktig på att ge ut sitt material inom rimlig tid och jag som är villig att betala för kanalen får mina serier i tid. Jag vill inte heller lägga skulden på något enskilt bolag. Det handlar om en tröghet i systemet samt en ovilja att samarbeta. Det finns en rädsla för att forma sin tablå utifrån de amerikanska förutsättningarna med en oregelbunden utgivning samt att en serie plötsligt läggs ner. Sverige är dessutom en liten aktör och har inte de bästa förhandlingspositionerna mot de amerikanska bolagen. De rättigheter man har håller man stenhårt på. Därför finns det inte heller någon gemensam streamingtjänst som samlar alla bolagen utan alla kör sitt eget race. Att Netflix inte har större utbud beror ju på att de tävlar om exakt samma rättigheter som alla de andra svenska bolagen. Hade inte alla sin egen tjänst skulle det dessutom antagligen finnas ett större utbud för några få stora aktörer.

  Andros: Jag kan också förstå att det är lättare för TV4 att tjäna pengar på gamla redan beprövade format men jag förstår inte att svenskarna går på det och inte är mer intresserade av nya format.

Kommentarer inaktiverade.