Survivor

Ibland överraskar man sig själv. När jag för cirka halvåret sedan hade absolut ingenting att göra, skaffade jag mig ett avsnitt av Survivor (Amerikanska Robinson) som jag tittade på och faktiskt uppskattade. Nu efter detta halvår har jag tittat på alla 13 säsonger av det amerikanska Survivor som tills dags datum har visats på TV i USA.

Jag har tidigare inte haft mycket till övers för Reallity TV. Jag måste erkänna att jag följde första säsongen av Robinson men sedan dess har det endast blivit enstaka avsnitt av de olika serierna för att se vad de går ut på. För något år sedan började jag titta på The Amazing Race (visas av Kanal 5 i Sverige) som har ett mycket intressant koncept med lag som reser runt världen och utför uppgifter av olika svårighetsgrader. Jag blev helt fast vid den serien och eftersom även Survivor visas av CBS i USA tog jag risken att titta på något som jag ändå trodde att jag inte skulle titta på igen.

Vad var det som ändå fick mig att titta på alla dessa avsnitt. Jag har delat upp svaret på denna fråga i tre delar.
1. Den amerikanska versionen av Survivor har skurit ner på all den dödtid som bara visar livet på ön. Fokus ligger på tävlingarna och strategin. Om det finns programtid över visar man även de viktigaste händelserna under de dagar som avsnittet täcker. Jag kom i alla fall att se programmet som en tävling än bara relationer mellan människor som inte gillar varandra.
2. Pengar kan ändå vara en avgörande faktor. Produktionsbolaget kan ösa ut nästan hur mycket pengar som helst. En konsekvens av det är att varje säsong spelas in på helt olika platser. Påkostade tävlingar ger dessutom lite extra i tävlingarna.
3. Huvud anledningen till att jag tittar på serien är ändå strategin. Jag börjar heja på något lag och sedan någon individ och tänker hela tiden med i vilken strategi jag tycker att de borde använda för att vinna.

Om det finns någon som skulle vilja ta sig en titt på den amerikanska versionen av Survivor vill jag tipsa om de fyra bästa säsongerna:
1. Survivor Guatemala (Säsong 11): Säsongen börjar med en lång vandring genom djungeln vilket tar knäcken på en del deltagare och blir sedan bara bättre. Tävlingen i Maya-land får ett osanolikt slut med en överraskande vinnare.
2. Survivor Vanuatu (Säsong 9): Män vs. Kvinnor skapar mängder av intressanta allianser som sedan bryts.
3. Survivor Cook Island (Säsong 13): Den säsong som skapat mest uppståndelse i media då lagen delades upp efter ras. Deltagarna överkom detta och allianserna uppkom och raserades efter helt andra kriterier.
4. Survivor Amazon (Säsong 6): Även denna säsong började som män vs. kvinnor men ålder kom att bli en viktigare fråga. Svårt att överleva i Amazonerna och att deltagarnas läger brinner ner gör inte förhållandena lättare.

Övriga säsonger som spelats in är:
Säsong 1: Borneo, Det märks att det är första säsongen. Nästan ingen bryr sig om allianser.
Säsong 2: The Australian Outback, Vädret går från extremt torrt till regnperiod.
Säsong 3: Africa, Lagen lever bakom stängsel p.g.a. de vilda djuren.
Säsong 4: Marquesas, Antagligen den snällaste Survivor. Alla är som en familj iaf på ytan.
Säsong 5: Thailand, Alla låter sig manipuleras av en person.
Säsong 7: Pearl Island, Pirattema med den största lögnaren i Survivors historia.
Säsong 8: All Star, De bästa från tidigare säsonger kommer tillbaka. Säsong 10: Palau, Den vackraste platsen men ett lag dominerar säsongen totalt.
Säsong 12: Exile Island, En tävlande skickas fram och tillbaka till ett liv i exil.

2 reaktion på “Survivor

  1. Pingback: Survivor: Tocantins – The Brazilian Highlands | MicTV

Kommentarer inaktiverade.