Kanal 5 köper in Friday Night Lights

fnl_1001_005.jpg

Jag trodde inte att någon tv-kanal i Sverige skulle våga köpa in den fantastiska serien Friday Night Lights eftersom den i botten handlar om en amerikanskt fotbollslag men jag hade fel. Kanal 5 har beslutat sig för att visa serien.

Friday Night Lights hade premiär på NBC i höstas och har blivit otroligt kritikerrosad. Trots detta har serien haft dåliga tittarsiffror, vilka brukar ligga på 6-7 miljoner. NBC har bestämt sig för att ge serien en full säsong i år men det är tyvärr mycket osäkert om vi kommer att få se ytterligare en säsong.

Själv har jag följt varje avsnitt av denna serie och är otroligt imponerad. Serien följer livet i Dillon, Texas där allting i staden kretsar kring stadens High School lag i amerikansk fotboll. Kyle Chandler spelar sin livs roll som coach för Dillon Panthers, som laget heter. Även om amerikansk fotboll ligger som grund till serien, spelar den sportsliga delen för laget en väldigt liten roll i serien. Man koncentrerar sig istället på personerna kring laget och deras liv. Man har på ett mycket lyckat sett lyckas ta upp svåra samhällsfrågor som handikapp, rasism, dopning, arbetslöshet, familjerelationer samt många moralfrågor på ett fantastiskt sätt.

Jag är svag för serier som ska spegla människors verkliga liv och den här serien lyckas med detta. Friday Night Lights lyckas få mig att bry mig om fiktiva personer och deras livsöden. Dessa personer har inga övernaturliga krafter eller befinner sig i besynnerliga situationer. De skulle lika gärna kunna vara individer omkring oss.

Jag hoppas att så många som möjligt ger denna serie chansen när den nu kommer till Sverige trots att den till viss del handlar om amerikansk fotboll. Den är värd en timme i veckan om du vill se något riktigt bra på TV.

När vi närmar oss premiären på Kanal 5 kommer jag att presentera serien närmare.