Hur många avsnitt per säsong?

Som svar på en fråga i kommentaren i ämnet under denna tänkte jag göra en liten utsvävning om hur många avsnitt en serie brukar ha per säsong och hur man får veta hur många det är.

Som jag har förstått det fungerar det ungefär så här: En vanlig säsong av en TV-serie brukar vara 22 avsnitt. Sedan vill TV-bolagen ha så mycket frihet som möjligt. Går en serie inte så bra som man hoppats skär man ner antalet avsnitt som ska produceras. Går serien bra försöker man få ut så många avsnitt som det går att producera. Oftast landar det då på 23-26 avsnitt.

Exakt hur många avsnitt det blir brukar visa sig under mars när TV kanalerna planerar ”May Sweeps” vilket är den period då man mäter tittarsiffrorna i syfte att kunna sätta pris på reklamplatserna. (Detta görs även i november och februari). Självklart försöker man visa så mycket som möjligt av de serier som har höga tittarsiffror. När det väl är bestämt hur många avsnitt som ska visas brukar man kunna hitta den informationen på sidor som tv.com.

För de nedan efterfrågade serierna är följande information bekräftad:
Heroes, 23 avsnitt (säsongsavslutning den 21/5).
Lost, 22 avsnitt (säsongsavslutning den 23/5 med ett dubbelavsnitt).
Scrubs, 22 avsnitt (säsongsavslutning den 25/5).
Prison Break, 22 avsnitt (säsongsavslutning den 2/4).
För Desperate Housewives hittar jag ingen information om hur många avsnitt det blir men säsongsfinalen kommer antagligen att sändas den 20/5.

En reaktion på “Hur många avsnitt per säsong?

  1. nyttigt, bra med länken till next-episode också!

    man bugar och tackar och bockar och allt vad det heter.
    /deebs

Kommentarer inaktiverade.