Jultävling: Fråga 16-20 (den 16-20 december)

Fråga 16
På 90-talet kryllade det av svenska såpor i de stora tv-kanalerna och de flesta svenskar följde åtminstone någon av dem. Idag är de alla borta och utgör endast ett minne av ett svunnet årtionde.

I dagens fråga ska ni hitta de svenska såpor som utspelade sig på nedanstående fyra fiktiva platser. (1 rätt ger 2 poäng, 2 rätt ger 4 poäng, 3 rätt ger 7 poäng och alla rät ger 10 poäng.

16a) Mälarviken

16b) Erikshamn

16c) Strömsvik

16d) Freja   

Fråga 17
Idag ska vi grotta ner oss lite i historiska tittarsiffror och jag hoppas att i alla fall någon ska tycka att detta är intressant att ta reda på.

Svara på följande fyra frågor: (Varje rätt är värt 2 poäng.)

17a) Vilket avsnitt av en tv-serie har haft högst antal tittare någonsin i USA? Både vilken serie och vilket avsnitt måste uppges.

17b) Hur många personer i USA ska ha sett detta avsnitt?

17c) Vilket program var förra året (2007) det mest sedda i Sverige?

17d) Vilka två tv-serier har hela fem gånger kunnat räkna sig som USA:s mest sedda program under året?

17e) Hur många såg seriefinalen av Vänner i USA den 6 maj 2004?

Fråga 18
Tidigare frågor har bland annat handlat om serier från 90- och 80-talet. Idag går vi ännu längre tillbaka i tiden till tevens barndom och de serier som gick på 50-, 60- och 70-talet.

Vilka är de klassiska amerikanska tv-serierna som beskrivs i de korta texterna nedan? (Varje rätt ger 2 poäng.)

18a) Lucy bor tillsammans med sin kubansk födde man på Manhattan i New York. Mannen arbetar som sångare och ledare för ett band och Lucys högsta dröm är att själv bli en artist trots att hon helt saknar talang för någonting.  Hon är även duktig på att sätta sig själv i svåra bekymmer och att driva människorna omkring sig till vansinne. 

18b) Ett team av hemliga agenter, kallad IMF och anställd av de amerikanska myndigheterna, skickas ut i hela världen för att lösa mycket svåra uppdrag med hjälp av noggranna planer och tekniska prylar. Alla uppdrag erhålls genom ett ljudband från gruppens ledare. och går oftast ut på att bekämpa diktatorer, onda organisationer eller maffialedare.

18c) John Cannon och hans familj slår sig ner i Arizona på 1870-talet för att försöka driva en ranch. Där får de kämpa mot indianer och den mäktiga familjen Montoya för att lyckas med detta.

18d) Sju personer blir efter en storm strandsatta på en öde ö varifrån de, förtvivlat och helt utan resultat, försöker ta sig ifrån. En av anledningarna till detta är att en av seriens huvudperson alltid lyckas förstöra de andras noga planerade planer. 

18e) En polisstyrka ledd av den forne marinofficeren Steve McGarrett bekämpar brottsligheten på Hawaii. 

Fråga 19
House med Hugh Laurie i spetsen har med tiden vuxit till en allt större succé. Efter det att House sparkat sitt gamla team i slutet av säsong 3 skapar han ett helt nytt team genom att till en början anställa 40 personer som han sedan sparkar en efter en. Bland kandidaterna fanns de fyra karaktärerna på bilderna nedan.

För varje bild nedan, svara på följande tre frågor:
1. Vad heter karaktären?
2. I vilket avsnitt sparkades karaktären?
3. Vad var anledningen till att karaktären fick sparken?

För att få poäng på varje delfråga (19 a-d) måste du svara rätt på alla de tre underfrågorna ovan. (1 rätt ger 2 poäng, 2 rätt ger 4 poäng, 3 rätt ger 7 poäng och 4 rätt ger 10 poäng.)

19a)                19b)              19c)               19d)
HOUSE:  FINAL FOUR FELLOWSHIP CANDIDATES:  Anne Dudek as Dr. Amber Volakis.  ©2007 Fox Broadcasting Co.  Cr: Chris Haston/NBC Universal/FOXBild 19-3Bild 19-4Bild 19-2

Fråga 20
Det första embryot till de dokusåpor som vi känner idag var The Real World som började visas på MTV redan 1992 men det var inte förrän år 1997 med premiären av den svenska serien Expedition Robinson som genren anses ha skapats. Sedan dess har inte tv varit sig likt med en uppsjö av nya dokusåpor som visas varje år. Idag ska vi titta på några anmärkningsvärde händelser i de senaste årens produktion av dokusåpor. 

Svara på följande frågor:

20a) Vilken dokusåpa och vilken säsong kommer klippet ifrån? Ta er gärna tid och titta på hela klippet då det är ganska roligt! (1 poäng)

20b) Vad hände med den förste deltagaren som röstade ut från den allra första säsongen av Expedition Robinson? (2 poäng)

20c) Survivor är den amerikanska versionen av Expedition Robinson och har sänts i hela 17 säsonger. I säsong 7 vann en av deltagarna de andras sympati genom att lura de andra grovt. Vad var det han ljög om för att få de andras sympati? (2 poäng)

20d) Vilken dokusåpa och vilken säsong kommer klippet ifrån? Detta klipp är inte roligt utan ganska obekvämt att titta på. (1 poäng)

20e) I vilken dokusåpa delades svarta och vita kameler ut för att betygsätta deltagarna? (2 poäng)

20f)  I vilken dokusåpa är frasen ”du får sparken” viktig? (1 poäng)

20g) Vilken dokusåpa och vilken säsong kommer klippet ifrån? Det ser läskigt ut men hon ska ha klarat sig bra. (1 poäng)

Linje
Detta var fråga 16-20 i jultävlingen. Fråga 21-24 hittar du här!

Kommentera