Hur blir du bra på att lägga pussel?

Att lägga ett pussel med många bitar kan vara en riktig utmaning. Ibland kan det ta flera timmar, ja till och med flera dagar, men när du lägger den sista pusselbiten kommer du att känna dig så nöjd. Här ska vi ge några bra tips på hur du kan organisera ditt pusslande, och helt enkelt pussla lite smartare och snabbare.

 

Att lägga pussel med många pusselbitar

Väljer du ett pussel med bara några få bitar behöver du inte ha någon riktig pusseltaktik. Det kommer att ordna sig i alla fall, men väljer du ett [pussel 1000 bitar] eller ett pussel med ännu fler bitar är det bra att planera pusslandet. För det första ska du välja ett pussel med ett motiv som tilltalar dig. Det finns pussel med alla möjliga motiv. Vad gillar du? Naturen, kända byggnader, djur eller ett pussel med ett komiskt motiv? Se också till att ha en plan yta. Det bästa är ju så klart om du har ett bord som du bara kan använda för pusslet, alltså där pusslet kan ligga kvar även om det kommer att ta några dagar för dig att lägga det. Har du en stor bricka kan du med fördel lägga ditt pussel på brickan. Då är det enkelt att flytta undan det när du ska använda bordet som matplats.

 

När du vet var du ska lägga pusslet häller du ut alla bitar. Nästa steg i pusslandet är inte så kul men det kommer att hjälpa dig med pusslandet senare. Du ska nu vända alla pusselbitar så att du ser pusslets motiv. Sortera också alla bitar i olika högar efter färgnyanser och mönster. Alla de pusselbitar som inte passar in i någon hög lägger du i en egen liten pusselhög. Sedan är det dags att sortera ut alla hörn- och kantbitar. Nu är det äntligen dags att börja pussla!

 

Några sista pusseltips

Ta hjälp av pusselkartongen med pusslets motiv när du kör fast och har svårt att hitta bitar som passar ihop. Bilden kan hjälpa dig att hitta pusselbitar som matchar. Det gäller bara att studera den ingående och noggrant. Hjälper inte detta är det helt enkelt dags för en paus. Gå och gör något annat en stund. När du sedan kommer tillbaka till pusselbordet kommer du att se bitarna på ett nytt sätt och förhoppningsvis hittar du bitar som matchar då.

Letar du efter ett pussel för att komma igång är https://pusselexperten.se/ sidan för dig.