Utformningen av hallen i ditt hem kan göra stor skillnad, men hur då?

Entren och hallen glöms ibland bort, här kommer några idéer som kanske kan hjälpa dig att får ordning på detta viktiga utrymme i hemmet. Hallen används ofta flera gånger om dagen och vad vi väljer att göra dekorationsmässigt påverkar slutligen hur funktionen blir för detta område. Ofta resulterar detta i att hallen blir bortglömt utsmyckningsmässigt vilket leder till en atmosfär som ej rimmar med övrig stil i hemmet. Hallområdet blir endast ett funktionellt område för avlastning, förvaring och passage vilket det också bör vara primärt, men sekundärt kan området i hallen göras tilltalande och ge känsla av att man faktiskt vill spendera tid där.

Färg.
Hallen är oftast ett mindre utrymme och färgen på väggarna kan göra stor skillnad för hur området upplevs. En varm välkomnande färg i gul ton ger en omfamnande levande känsla, starkare kulörfärger som plommonröd, aubergin ger hallen en betydligt mer dramatisk känsla. Att leka med färger och färgsättning av detta lilla område kan göra stor skillnad för hur hallen slutligen upplevs. En mörk mindre hall kan färgsättning i ljusa färger och bidra till att hallen känns större. Överväg också färgövergången från hall till intilliggande rum så övergången blir naturlig. Väggarnas färg har självklart stor betydelse för hur utrymmet i hallen upplevs, känner du att det är för djärvt att ta ut svängarna med starka kulörfärger på väggarna så kan en väsentlig förändring nås genom att färgsätta krokar, sittbänkar, stolar, pallar eller övrig inredning i hallen. Att måla takets färg några centimeter ned på väggen ger en känslan av att rummet blir högre, detta kan göra stor skillnad i ett hallutrymme. Hallen passeras oftast fler gånger om dagen smuts, stänk kan uppkomma på väggar, ett bra praktiskt tips är att välj ett högre glansvärde på färgen så är det lättare att torka av smutts från väggarna.

Speglar.
En trång mindre hall kommer kännas större med speglar, speglarna reflekterar ljus samtidigt som de har stor praktisk betydelse. Golvstående helkroppsspegel kan göra stor skillnad på hur storleken upplevs i hallen.

Doft.
Sinnet du ej bör glömma vid utformningen av hallen är luktsinnet, färska blommor, potpourri eller annat som producerar god doft ger dig ett skönt välkomnande när du stiger in över tröskeln. Samtidigt neutraliserar dessa goda dofter odörer från svettiga skor, halsdukar mössor mm.

Belysning.
Belysningen i hallen gör stor skillnad, belysning som optimerar din spegelbild så du tydligt kan se vad du betraktar i spegeln. Detta har stor praktisk betydelse varje gång du skall gå hemifrån och slänga en sista titt i spegeln. Spotbelysning väl placerad med ljus in i hallgarderoben bör ha hög prioritet så du enkelt kan se det du vill ta fram. Väl vald och noggrant placerad belysningen är än mer viktigt i mindre hallar som saknar naturligt ljus.

Förvaring
En garderob med dörrar för hängande ytterplagg ger ett stilfullt intryck då jackor, rockar mm hålls osynliga. Kombinera gärna hängdelen i garderoben med lådor över eller under för förvaring av vantar, mössor och övriga klädesplagg passande hallen. Irriterande skor direkt innanför entré är inte bara fult utan även farligt då de kan orsaka fall och skador vid passage ut och in genom dörrposten. Ett skoställ strax innanför dörrposten med ett eller flera hyllplan där dagsaktuella skor som används kan förvaras lätt tillgängliga unviker detta irritationsmoment. Övriga skor som används mindre frekvent kan förvaras i skoskåp, skoskåp med grunda mått på ca 25cm ger möjlighet att användas även i mindre hallar med begränsade djupmått. En väggsittande hatthylla är inte bara praktisk det är snyggt också. Det finns olika typer av hatthyllor både med hängstång och krokar samt hyllplan för mössor och vantar.

Sittbänk i hallen med förvaring i lådor under sittbänken ger extra volym att förvara saker som behövs i hallen, perfekt även för den mindre hallen. En praktisk väggmonterad klaffstol som fälls ned när den används kan vara en bra idé för den mindre hallen där möjlighet till sittbänk eller stol ej finns.
Krokar är hallens räddning, generöst med krokar behövs samt ett system och överenskommelse med de som nyttjar dessa hur de skall användas. Dela upp krokar på familjens medlemmar, vem har störst behov av avhängning, rådgör och kom fram till det som passar Er unika situation.

Nyckelskåp och avlastningshylla samt laddningshylla för mobiltelefon är av stor praktisk betydelse, finns möjlighet till detta i hallen så överväg för hur detta kan utformas så optimalt som möjligt. En yta i hallen där de saker kan läggas fram synliga som skall med vid utgång, ja detta kan spara dig mycket tid att få med dig allt direkt och ej behöva gå tillbaka för att du glömt någon sak.

Extra sittplats.
Om möjlighet och utrymme finns kan extra sittplatser vara bra då detta kan ge möjlighet för fler personer att nyttja på och avtagning av skor samtidigt.

Golvet.
Golvet i hallen bör väljas med omsorg, ett slitstarkt tåligt golv vinner ofta längden. Välj en dörrmatta i kvalitetsmaterial så skorna kan torkas av tillräckligt för att sedan ställas i skohyllan. Ett bra tips är att även placera en dörrmatta utanför ytterdörren för att där torka av den grövsta smuttsen.

Memotavla – Kom ihåg.
Ett sista hall tips är att montera en memotavla på insidan av ytterdörren, bra om du kvällen innan behöver bli påmind om att ta med något hemifrån.

Hoppas du finner inspiration till att göra i ordning hallen i ditt hem.